Blogvertiser

söndag 13 februari 2011

Dödlig parasit i Sverige

Dvärgbandmasken har påträffats i Bohuslän.

Parasiten utvecklas som en svulst i levern hos människa och kan också sprida sig i kroppen till andra organ med därtill hörande allvarliga symtom.
Drabbade människor måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen.Parasitäggen är mycket motståndskraftiga. De tål mycket mer än vanlig frysboxtemperatur och kan alltså övervintra i markerna och fortfarande vara smittfarliga för smågnagare och människa under lång tid. Äggen dör vid kokning och inom en vecka vid nedfrysning till -80 grader (så kallad ultrafrys).


Varför har den kommit hit? Hur?

1 kommentar:

  1. Det finns flera alternativ till hur den kan hittat hit. Ansvarslösa hundägare som inte avmaskat sina hundar enligt de regler som gäller i samband med införande till Sverige från kontinenten är en möjlighet som, i och med att den hittats i Bohuslän, är ganska trolig. Smittan har funnits länge i Danmark. Den kan också ha förts in med vilda djur från andra länder.

    Oavsett är det oerhört tragiskt och innebär att vårt sätt att vistas i skog och mark, själva och med våra djur, för alltid förändrats och att färska bär är ett minne blott.

    SvaraRadera