Blogvertiser

måndag 4 april 2011

En resa till rötterna?


Anna Karin Hatt skriver idag i Dn debatt.
Bland annat.

"Centerpartiets nya öppenhet bör inte bara gälla kring politikens former, utan framför allt dess innehåll. Som jag ser det finns det några centrala idéer som måste förtydligas, och som bör bära både Centerpartiet och Alliansen in i framtiden."
Och 
"Centerpartiets framtid är inte att överge den stolta historien, utan att tydliggöra sin själ och omsätta den i relevanta svar på de viktigaste utmaningarna i dag."


Och här finns det lite att göra om man skall tro på Anna Karin Hatt.
"Kärnan i Centerpartiets idé är en stark tilltro till människans förmåga: att skapa, välja, fatta beslut. Att ta ansvar för oss själva, och att måna om varandra. Djupt rotat i insikten om att vi alla – som människor eller delar av Sverige – har våra ljusa stunder, och våra mörka.

Det är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism. Som ger människan det utrymme hon behöver och kan ta, men också erbjuder en hand till stöd den dag kraften tryter. Den bygger på ett tydligt underifrånperspektiv. På omsorgen om varandra, och om den jord vi fått låna. På värderingar om entreprenörskap, solidaritet och global rättvisa."

På den punkten finns en del arbete kvar. För skall den allmänna uppfattningen vara att Centerpartiet är ett socialliberalt parti krävs det mycket jobb. Det räcker inte med att man säger att man är det.
Den allmänna uppfattningen inte att Centerpartiet är så socialliberalt. Inte om man lyssnar på de som lagt sin röst på andra partier. Och det är väl dessa röster man vill åt? Grymt mycket PR och mängder med mjuka ord krävs nog för att det budskapet skall slå igenom. Centerpartiets Allianssamarbete har varit bra för Sverige men inte så bra för Centerpartiet. Det medförde bland annat att( C) gick mot höger och då passade( M) på att kliva in i mitten. Där fanns en lucka som (M) fyllde men som borde fyllts upp av (C). Eller så var det tvärtom. (M) klev in och jagade ut (C) från mitten. Oklart vilket.

"Skrapar man på den förhärskande socialdemokratiska överideologin – med medborgaren som ett barn som behöver tas om hand av en stark stat, och missunnsamhet mot dem som lyckas – tror jag de flesta delar vår grundhållning.
De flesta vill ha solidaritet med dem som behöver stöd, men vill också att den egna ansträngningen ska löna sig. De flesta älskar storstadens puls, men vill samtidigt att mjölken i barnens dricksglas ska vara mjölkad i närheten. De flesta vill ha bilens frihet, men tycker att det som ökar koldioxidutsläppen ska kosta mer. De flesta tror på individens frihet, men månar samtidigt om vårt ansvar för varandra. De flesta betalar gärna skatt till det vi måste lösa gemensamt, men vill inte betala en hundralapp mer än vad som behövs för det."

Det här är kärnan enligt mig. Socialt ansvar men frihet åt medborgaren att göra som den vill.
Jag hoppas att (C) blir mycket tydligare i detta.

Kan (C) förmedla och övertyga folk om den här linjen tror jag det är välkommet.
Folk vill ha trygghet och frihet. Det är så det är och jag tror att Centerpartiet har möjlighet att skapa detta. Men som Anna Karin säger att kärnan i partiets idé är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism. Här behövs det där förändringsarbetet. Tydlighet och fasthet. 
Sluta vara Alliansens mesta alliansparti. Våga ta plats och stick ut!


Mikael Andersson bloggar, Johan Hedin bloggar , 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar