Blogvertiser

fredag 8 april 2011

Populism och illa genomtänkt.

Lite kort om Miljöpartiets utspel om att vi kan avveckla två kärnkraftverk i sverige under varande mandatperiod.

Visst kan vi det. Absolut.
Men.

I vintras och förra vintern var kärnkraften inte i full produktion och elpriserna var skyhöga!
Trots att vi har mängder med vattenkraft och annan förnyelsebar energi klarade vi inte av att täcka upp våra behov i tillräcklig omfattning.

Att komma med sådana här utspel just nu är väl bara att rida på Fukushima katastrofen?
Det är hemskt det som hänt i Japan. Men har vi jordskalv? Har vi tsunamis?

Vi måste naturligtvis sträva efter att avveckla kärnkraften på sikt, men vi skall inte förhasta oss.

Vi klarar inte av att ersätta dessa kärnkraftverk men förnyelsebara energikällor på fyra år!
Det är ju bara dumt!

Resultatet av en så populistisk och illa genomtänkt politik skulle vara att vi blev beroende av importerad skitig kol och olje baserad elenergi. Knappast det bästa resultatet med tanke på våra klimatmål.

Debattörerna menar att vi har energiöverskott. Ok, hur många villaägare och energiberoende elabonnenter har märkt av detta överskott?

Vi producerar en hel del energi på sommaren i våra vattenkraftverk. Men på vintern funkar det inte lika bra. Dessutom är vindkraften inte heller pålitlig på vintern.
Något saknas alltså. Och det faktum att vi bor ganska nordligt medför ett stort energibehov. Det kan inte en enda politiker ändra på.

Nej, se verkligheten för vad den är och arbeta långsiktigt. Satsa på nya förnyelsebara energikällor men tills dess behöver vi tyvärr kärnkraften. Tills den dagen vi faktiskt kan försörja oss själva framförallt vintertid.


Expressen, Skånskan, .

2 kommentarer:

 1. Att kärnkraftverken stod still de senaste vintrarna var det bara klantighet eller rentav med beräkning? Energibolagen gjorde ju vinster som aldrig förr, trots att de inte fullföljde sina åtagande att leverera el till befolkningen.

  Apropå den "rena säkra" kärnkraften, vad har man vidtagit för säkerhets åtgärder om det vid nästa solfläcksmaximum skulle bli en lika kraftig solstorm som den 1859: http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/article427425/Supersolstorm-kan-fa-vastvarlden-att-kollapsa.html
  eller den i Kanada: http://svt.se/2.108068/1.2328907/varning_for_solstorm
  Vad händer med alla världen nära femhundra kärnkraftverk om en lika kraftig kommer när de är i drift??? Har man garderat sej med nödkylningssystem som klarar sej om elektriska motorer, elektroniksystem mm havererar??? Detta är kanske något som beslutsfattare borde tänka på innan! Efteråt kan det vara försent!!!

  SvaraRadera
 2. Det är förhoppningsvis sånt som våra kärnkraftstekniker och andra ansvariga arbetar med K.A.J.

  Risker finns , absolut.
  Men vi kan inte stänga av. Inte på fyra år.
  Hela samhället skulle kollapsa.

  SvaraRadera