Blogvertiser

fredag 22 april 2011

Skitjobb finns dom?

Skitjobbsdebatten är något infekterad så jag tänkte att jag skulle bidra till detta inferno.
Det började med Socialdemokraten Karin Wanngårds urkorkade uttalande om skitjobb, vilket på ett otrevligt sätt visar hur verklighetsfrånvända sosseriet är. Finns det ens några knegare i det partiet?

Först av allt vill jag påstå att ett skitjobb finns inte.
Allt arbete är av godo därför att det genererar inkomst till den anställde, det genererar skatt som bidrar till vår gemensamma välfärd och framför allt är alla arbeten på ett eller annat sätt utvecklande för individen.

För det andra blir jag ofta väldigt arg när vissa människor dömer ut hela yrkesgrupper som skitjobb.

Hur tror man att ett samhälle skulle fungera om inte dessa faktiskt väldigt viktiga arbetsuppgifter sköttes?
För exempel alla RUT arbetare. Hushållsnära tjänster är ett mycket bra sätt att frigöra tid för de som kanske arbetar mer än 8 timmar om dagen. Det finns många som gör det faktiskt. Företagare och människor med tunga ansvarsposter jobbar långa dagar, en del jag vet jobbar upp emot 14 timmar dagligen. Vad anser sosseriet och facket om det?
Juholt säger att vi inte blir ett rikt land av att bädda sängar åt varandra.
Men att bygga hus och dra rör i varandras hus är tydligen en annan sak. Där vill man gärna sponsra med ROT. Ett mycket märkligt sätt att se på manliga/kvinnliga arbeten förövrigt. Sponsra de traditionellt manliga yrkena men inte de traditionellt kvinnliga. Hmm..

Många människors liv går ihop många gånger tack vare dessa RUT hjältar och hjältinnor. Och även ROT såklart.
Det finns inga skitjobb!
Renhållningsarbeten, olika grovarbetaryrken, fönsterputsare, gaturenhållare, osv osv är oerhört viktiga för samhällets funktion.

Johan Folin skrev exempelvis "I somras skrev jag i en text att lärarlegitimationer är en dålig idé. Jag fick mothugg av en läsare som menade att lärare är det viktigaste vi har i vårt samhälle, eftersom de ska ge kunskap till våra barn. Jag skrev ett raljant svar och hävdade att städare och sophämtare är viktigare. Skolorna är stängda i två och en halv månad på sommaren utan att världen går under. Om alla städare och sophämtare skulle strejka under samma period hade panik uppstått."

Detta är ett bra sätt att se på dessa yrken. Dom är viktigare än de flesta förstår och beklagligen till och med arbetarekollektivet (S) och (V) ser ofta ner på dessa yrken.


Men sen måste det även finnas ingångsarbeten för ungdomar men som inte kräver någon särskild utbildning eller bakgrund. 
Telefonförsäljning är kanske inte alltid uppskattat av den som blir uppringd men det genererar en inkomst åt den som utför det och därmed är det ett arbete som alla andra. Och man kan alltid anmäla sig till NIX för att slippa dessa påringningar.
Att arbeta på provision är kanske en tuff utmaning för många men samtidigt är det för de som "kan det" ett bra sätt att komma in på marknaden.
Någonstans måste man börja sitt vuxenliv.

Jag håller inte med Tobias på Stureplanscentern att de finns skitjobb men håller med om att trivs man inte står det en fritt att byta när tillfälle dyker upp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar