Blogvertiser

onsdag 31 augusti 2011

Lchf och miljön, hälsan och annat

Med tanke på den senaste tidens debatter och bråk om LCHF kostens miljöpåverkan osv.
Jag själv äter en kost som nog är LCHF. Jag undviker kolhydrater så gott det går, äter sällan mer än 5 % kolhydrater. Tanken är att det inte är naturligt att smälla i sig den enorma mängd kolhydrater som man väldigt lätt gör i dagens moderna kost.
Hur är vi egentligen skapta och är det inte troligt att människans fysik är anpassad efter den kost vi trots allt åt i flera hundratusentals år innan vi så sakteliga började äta spannmål? Vi har dessutom bara haft tillgång till raffinerat socker i typ 200 år. Högst osannolikt att vi hunnit utvecklas till att tåla detta på så kort tid.
Detta är varför jag äter LCHF i huvudsak. Jag vill inte ha diabetes, och sockerberoende var jag redan.

Att man sedan äter mängder med kött så som reportrarna på radion påstod är helt fel. Det går till exempel alldeles utmärkt att vara vegetarian och LCHF'are. Hade reportrarna tagit sig tid att undersöka saken hade dom sett det. Men google är kanske inget kul för en reporter. Läs exempelvis Anna Halléns blogg.
Det man gör (i alla fall jag och många med mig) är att man tar bort kolhydratrik mat och ersätter det med fullfet mat.
Alltså mat där fettet inte är borttaget. Exempelvis fet youghurt 10% istället för de smaklösa fettreducerade alternativen man är van vid. Smör och grädde. På vilket sätt påverkar det miljön negativt?
När man ökar mängden fett i maten blir man dessutom mätt mycket snabbare och hör och häpna, man blir mätt längre tid! Detta gör att man på sikt äter mindre mängd föda än tidigare och man slipper helt det där man kallar sockerfall. Aldrig att man bara måste slänga i sig nåt fort som attan för att man håller på att ramla ihop.
Rent volymmässigt har jag minskat min matkasse med säg 40% sedan jag slutade med pasta, ris och potatis.

För egen del äter jag numera bara fullfeta mejeriprodukter, annars samma mängd kött som tidigare och jag använder aldrig margarin för att margarin är något av det mest onaturliga du kan äta. Kolla gärna upp vad margarin egentligen innehåller (det som inte står på paketet), går att googla fram mycket otäcka fakta om det.
Smör, grädde, grekisk youghurt och ägg det är mina energikällor och i övrigt vanlig mat. Men aldrig pasta, ris potatis, bulgur osv.
På den här kosten har jag gått ner lite i vikt (10 välbehövliga kilo) men framför allt mår jag bättre. Som jag skrev tidigare har jag aldrig sockerfall längre. Jag mår aldrig dåligt av att inte ha ätit mat de senaste tre timmarna. Jag kan gå en hel dag utan mat men ändå inte bli "sjuk" fast såklart känner man sig tom i magen. Inget jag rekommenderar men  det är bevis nog för mig att det är så man skall äta. För om man mår bra kan det inte vara fel.

Jag tycker det är märkligt att så många människor provoceras av att man äter LCHF kost. Ibland blir folk så provocerade att dom går till verbal attack trots att dom själva tagit upp ämnet. Sorgligt.

Att vissa sedan kallar LCHF för bantningsdiet visar bara på deras totala okunskap om saken. Det är ingen diet, det är ett alternativt sätt att leva. Inget man slutar med hux flux. Man kan undra varför reportrarna inte blir lika provocerade av koscher, eller halal?

Man kan även fråga sig varför reportrarna inte räknar in alla utsläpp som kostcirkelns mat egentligen ger?
Förutom gaser som bildas i våra magar av alla kolhydratrika födoämnen så måste man ju räkna in alla dessa osannolika mängder mediciner folk måste konsumera för att hålla sig friska från diabetes osv. Dessutom är det knappast energifritt att separera alla dessa naturliga fetter från alla produkter man rekommenderar med lågt fettinnehåll.

Nej, det hela känns bara som ännu ett oprovocerat påhopp av folk som inte har samma "tro".


SR    SR   Kostdoktorn  SR AF Expr

Och hur mycket skall vi lita på livsmedelsverket egentligen då?
"Trots detta rekommenderar Livsmedelsverket att barn ges lättmjölk och lättmargarin i daghemmen och i skolan, och rådet följs av de flesta trots föräldrarnas protester. Verkets enda argument är en finsk koststudie finansierad av margarinindustrin och som vid en närmare granskning visar sig vara värdelös som bevis."

Jag vill dessutom rekommendera er att läsa Äkta vara .Inga kommentarer:

Skicka en kommentar