Blogvertiser

tisdag 27 september 2011

Ursäkta?

Egentligen är det  hela pinsamt.

"

Räkna inte ut Saab
Ursäkta? Förtid?

SAAB har ju aldrig gett någon vinst.
Bilmärket är en dålig idé från första början ur marknadsekonomiskt perspektiv.

I östeuropa stängde man ner alla icke vinstgivande fabriker när muren föll. Är det verkligen inte dags att vi gör det samma?

1937 grundas Saab (Svenska Aeroplan AB) som tillverkar militärflygplan.1946 startas biltillverkning.
Den 4 mars 2005 meddelar GM att tillverkningen av mellanklassbilar går till Rüsselsheim. Källa TT

Det är ju ett faktum att SAAB endast varit Sveriges dyraste och längsta arbetsmarknadsstödsprojekt. Tyvärr, men så är det faktiskt.

Att man nu lyckats hitta intressenter i Kina som är intresserade att investera i SAAB innebär ju inte att märket har ett värde.
Vad det kan innebära är att
1. Kinesiska fabrikörer vill åt en del teknik och patent.
2. Kinesiska investerare är som andra investerare, man chansar ibland. Och ofta går det åt pipan. Men man får åtminstone ta del av punkt 1.
3. Inom en snar framtid kommer märket troligen att läggas ner och fabriken "flyttas" till Kina. Där man kommer att skapa rätt förutsättningar för att bygga bilar med vinst , och med teknik som vi svenska skattebetalare bekostat genom det evinnerliga stödet man gett fabriken sen start.

Visst , sett ur det perspektivet kommer någon tjäna på SAAB till slut. Kineserna.
Och Victor Muller såklart.

Jag tycker att det är oerhört märkligt att de som kämpar för SAAB inte förstår det mest grundläggande i en marknadsekonomi. 
Att man skall gå med vinst. 
Att man har en produkt som tillräckligt många faktiskt vill köpa för sina egna inarbetade pengar för att generera en vinst. Och inte med hjälp av statliga stöd....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar