Blogvertiser

lördag 26 november 2011

Köp mer, men köp rätt!

En köpfri dag firas över hela Europa för att få människor att lägga märke till konsumtionens negativa effekter.


Men varför?  
Alla slutar handla på denna enda dag och så är samvetet stillat en aning så dom kan shoppa vidare igen imorgon.
Meningslöst.
Och allvarligt talat, minskad shopping leder inte till en bättre värld. Eller hur skall vi få de som tillverkar det vi köper att förstå, att tyvärr så får vi lägga ner din arbetsplats för vi vill inte köpa nåt. Ledsen men din arbetslöshet och eventuella svält (beroende på var personens arbetsplats befinner sig) är ett litet pris vi gärna betalar för ett gott samvete.


Löjligt.


Agera istället för att folk skall köpa bra saker. Gärna närproducerat och i alla fall inom europa tillverkade produkter. Påminn folk att det inte är rimligt att handla tomater mitt i vintern ur miljöhänsyn, det är inte ok att ha säsongsvaror hela året runt. För det medför långa transporter.


Uppmuntra folk att reparera sina trasiga elprodukter istället för att köpa nya direkt utan eftertanke. 


Helt ärligt, när hörde du någon laga sin trasiga tv senast? Då menar jag inte på garantin utan en lite äldre modell. Finns det ens tv reparatörer kvar? Och bara det att man är osäker på det är illa nog.


Att sluta köpa lär inte gynna exempelvis SAAB fabriken eller andra verksamheter.


Hur är det tänkt att samhället skall gå runt om vi inte köper något? 


Jag förstår tanken bakom köpfria dagen men den är ogenomtänkt och bidrar inte.1 kommentar:

  1. Eftersom vi måste minska konsumtionen för att klara miljömålen, så tror jag att vi behöver anpassa ekonomins villkor till det, så vi inte är beroende av ekonomisk tillväxt.

    En fördelning där alla slipper svälta är fullt möjlig, men det kräver politisk vilja. En köpfri dag är ett bra startskott för att öka det engagemanget.

    SvaraRadera