Blogvertiser

tisdag 27 september 2011

Ursäkta?

Egentligen är det  hela pinsamt.

"

Räkna inte ut Saab
Ursäkta? Förtid?

SAAB har ju aldrig gett någon vinst.
Bilmärket är en dålig idé från första början ur marknadsekonomiskt perspektiv.

I östeuropa stängde man ner alla icke vinstgivande fabriker när muren föll. Är det verkligen inte dags att vi gör det samma?

1937 grundas Saab (Svenska Aeroplan AB) som tillverkar militärflygplan.1946 startas biltillverkning.
Den 4 mars 2005 meddelar GM att tillverkningen av mellanklassbilar går till Rüsselsheim. Källa TT

Det är ju ett faktum att SAAB endast varit Sveriges dyraste och längsta arbetsmarknadsstödsprojekt. Tyvärr, men så är det faktiskt.

Att man nu lyckats hitta intressenter i Kina som är intresserade att investera i SAAB innebär ju inte att märket har ett värde.
Vad det kan innebära är att
1. Kinesiska fabrikörer vill åt en del teknik och patent.
2. Kinesiska investerare är som andra investerare, man chansar ibland. Och ofta går det åt pipan. Men man får åtminstone ta del av punkt 1.
3. Inom en snar framtid kommer märket troligen att läggas ner och fabriken "flyttas" till Kina. Där man kommer att skapa rätt förutsättningar för att bygga bilar med vinst , och med teknik som vi svenska skattebetalare bekostat genom det evinnerliga stödet man gett fabriken sen start.

Visst , sett ur det perspektivet kommer någon tjäna på SAAB till slut. Kineserna.
Och Victor Muller såklart.

Jag tycker att det är oerhört märkligt att de som kämpar för SAAB inte förstår det mest grundläggande i en marknadsekonomi. 
Att man skall gå med vinst. 
Att man har en produkt som tillräckligt många faktiskt vill köpa för sina egna inarbetade pengar för att generera en vinst. Och inte med hjälp av statliga stöd....

Ohederligt men lagligt.

Att vara riksdagsledamot är ett förtroendeuppdrag man fått av sina väljare. Är man dessutom invald genom partiets röster och inte på personvalsmandat är det direkt ohederligt att sitta kvar i riksdagen och kassera in den förövrigt lite väl tilltagna lönen man som ledamot har.
William Petzäll lyfter 56 000 i månaden trots att han egentligen inte längre har mandat att sitta kvar.


Här snackar vi om skattepengar! Dina pengar och mina pengar!
Den här killen tjänar dubbelt så mycket som mig och han behöver inte göra ett dugg i nästan 3 år!För är man en gång ledamot sitter man tryggt kvar till nästa val. Vilket ju är helt absurt
Man kan om det parlamentariska läget ser så ut använda sig av ren utpressning i omröstningar. Helt tokigt.


Det har talats om att ändra regelverket för riksdagsledamoternas fallskärmar som även de är mycket frikostliga 

(Reglerna i riksdagen gör att att den som vid 50 års ålder, eller äldre, slutar efter att ha suttit i riksdagen i 12 år kan räkna med en fallskärm på 6 miljoner kronor eller en månatlig utbetalaning på 36 000 kronor. Inget mer lönearbete krävs.)


På vilket sätt förtjänar just den här kategorin människor detta generösa regelverk? Vi andra som arbetar tjänar inte en krona om vi avsäger oss vårt uppdrag ho arbetsgivaren. Och blir vi uppsagda pga arbetsbrist är det a kassa som gäller. 
Detta skall ju naturligtvis även gälla våra folkvalda. För det är ett arbete dom fått. Att sköta landet.
William Petzäll bör enligt mig avsäga sig sin riksdagsplats om han har någon heder.
Reglerna måste ändras så att den här situationen inte händer igen. Samma arbetsmarknadsregler skall gälla för förtroendevalda så som för resten av folket.
Anders W Johnsson (c) har motionerat om ett avskaffande av riksdagsfallskärmarna. Det är klokt!

måndag 26 september 2011

Jo du..

"Förskolan fick 200 miljoner kronor extra - men barngrupperna är fortfarande lika stora. Det upprör Annelie Hulthén (S)."


Min första tanke är, inte så konstigt egentligen, att dom borde kanske kolla hemma hos stadsdelscheferna om dom nyligen byggt ut 
nåt garage eller lagt nytt tak hemmavid. Kanske är det inte så konstigt att inget hänt?
Vänd du på alla stenar så kanske det löser sig så småningom Anneli. Tills dess kan vi nog inte förvänta oss några underverk. Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom.

Jag hade aldrig hört talas om detta tillstånd men fick snart veta.
För 15 år sedan började jag få värk i händerna, främst på natten.
Värken var så intensiv att jag inte klarade av att överhuvudtaget göra något annat än att bara lida. Helt sjukt ont.
Föreställ dig att armarna brinner. Ungefär så.
Nerverna i händerna ligger i kläm på grund av överansträngda muskler/leder orskade av enformiga rörelser och vibrationer i arbetet. I mitt fall var det så i alla fall.

Inflammationsdämpande medicin och skenor var vad doktorn rekommenderade.
Det fungerade i 5-6 år.
Sen började känseln försvinna i händerna. Vissa saker blev omöjliga att göra.
Värken kom tillbaka. Medicin och skenor kunde bara hålla symptomen nere lite grand. Men ständiga känselbortfall i händerna, smärta och svårigheter att utföra en uppgift under lägre tid med händerna blev vardagsmat.
Till slut gick jag till doktorn och sa att det här går inte längre. Jag är sådan att jag inte springer till doktorn förrän det är outhärdligt, vilket inte alltid är så smart men sån är jag.
Han sa att operation är det enda alternativet.

Nu är det 2½ vecka sedan operation nr 1. I vänster handen. Domningarna är borta, men först när jag börjar arbeta igen kommer jag att veta om allt fungerar som det skall.

Nästa operation (i högerhanden) blir senare när jag vet att vänstern är helt bra.

Detta syndrom är inget jag önskar någon annan , för den smärta det orsakar är olidlig (i mitt fall var det så) fast jag förstått att en del bara har domningar.
Känner du att symptomen känns igen, ta dig till en doktor. Det kan dessutom vara en arbetsskada om du arbetar med händerna, utsätter dig för vibrationer osv.
Det drabbar INTE bara kvinnor!

Wikipedia 
Hos män kan karpal-tunnelsymptom uppkomma efter hårt manuellt arbete eller vid arbete med vibrerande handverktyg. Akademiska sjukhuset"