Blogvertiser

fredag 22 november 2013

Dieter mm.............

Det är mycket snack om olika dieter nu för tiden.
5:2 dieten kommer ju starkt nu. men seriöst, är det verkligen ett naturligt sätt att sköta sin kost på?
Min personliga uppfattning om hur vi bör äta är att försöka backa bandet och äta sådan mat som vi är konstruerade för att äta och att äta detta när behovet uppstår helt enkelt.
Alltså, är man europé exempelvis kan det vara en god idé att se vad européer åt under de där 10000 åren före vår modernisering/bosättning. Det jag tror på är att vi är skapta för att äta det som våra förfäder åt i långt större utsträckning än vad vi är skapta för att äta alla dessa jordbruksprodukter så som vete, potatis osv. Socker har vi ju enbart ätit i något hundratal år och vi är ju naturligtvis inte anpassade till detta. inte konstigt att vi får diabetes och annat.
Man vet även att vi européer till viss del (ca 4%)  har gener från neandertalarna, vilket ju gör oss lite speciella?
"Studierna visar bland annat att den moderna människan, med undantag för afrikaner, bär på en till fyra procent av neandertalarnas gener.
Neandertalarna var ju inte direkt bönder liksom de tidigare homo sapiens sapiens vilket får mig att tro vi är mer anpassade till en kost baserad på animaliska produkter, kött, ägg, fisk, fågel osv men även nötter och sådant grönt som växer ovan jord. Det var ju detta våra förfäder ganska enkelt kunde skaffa sig och eftersom dom ändå åt sådant i många tusentals år är det ju knappast troligt att vi inte tål just den kosten.
"90 procent av kosten måste ha bestått av djur – enorma mängder av animaliska proteiner, som motsvarar vad stora köttätande rovdjur som vargar och lejon lever av."
Detta orsakade eventuellt deras tillbakagång eftersom det var svårt att finna föda i tillräckligt stor omfattning. på den tiden. I vår moderna tid är det inte ett problem.

Vart tog dom vägen neandertalarna då?
”Om man ger grupperna större mobilitet på de platser där de lever, slutar det med att man ökar överföringen av gener mellan de båda befolkningarna, tills den ena befolkningen så småningom försvinner som klart definerad grupp”, säger C. Michael Barton, medförfattare till undersökningen och arkeolog vid Arizona State Universitys avdelning för människans evolution och sociala förändringar."
Gäller ju än idag. Det ser vi om vi tittar ut i världen, så det är inte osannolikt.

Av den anledningen äter iallafall jag mer LCHF inriktat, men egentligen är det kanske mest LCF... low carb and fat. Jag tror inte att man skall överdriva fettintaget men däremot aldrig utesluta det utan äta den mängd fett som naturligt finns i maten utan att tillsätta något egentligen. Kolhydraterna tar jag det försiktigt med iallafall, då det får mig att må mycket bättre.
Jag har haft magkatarr i hela mitt liv men sedan jag mycket kraftigt drog ner på kolhydraterna försvann magkatarren nästan helt! Och så fort jag slarvar och äter kolhydrater återkommer magkatarren omedelbart. Det räcker som bevis för mig att det är fel att äta kolhydratbaserad kost.
Sedan är jag sällan hungrig eftersom mina insulinnivåer är konstant låga, vilket har även den positiva effekten att jag inte heller får "sockerfall", du vet den där känslan av att man är dränerad på energi och måste ha nåt sött omedelbart. Borta! :-)

Ett tips från mig till dig...minska ner på samtliga kolhydrater till ett minimum så kommer du att må bättre. Men som alltid, använd huvudet!

Jag tror stenhårt på detta, men visst är man sugen emellanåt på bröd, och sött. Men det får bli i undantagsfall bara. Jag vet att det inte är bra för mig, men det är gott. Samma som mycket annat vi förtär i mindre mängder som vi vet inte är nyttigt. Godis, alkohol, tobak osv. Gott tycker många men inte bra för oss. Så därför skall vi hålla igen på det, samma som men kolhydraterna!

Köpte för övrigt in mig i en ny snabbmatsrestaurang som kommer att ha en lågkolhydratbaserad meny där man kommer att utgå från ägg. Dom är i uppstartsskedet uppe i Stockholm och det skall bli oerhört spännande att se hur det går! Förhoppningsvis kommer min investering att löna sig, man kan ju bara hoppas att det är som ett Mc Donalds i vardande! Jackpott! Det hade ju varit trevligt att vara en av de första delägarna i en sådan verksamhet. Eller hur?
Man måste våga satsa något om man skall vinna....

Ha det gött så hörs vi...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar